Aktiva slovenskih banaka u prvih šest mjeseci pala za 1,2 mlrd eura

Bez autora
Sep 18 2012

Ukupna aktiva slovenskih banaka u prvom polugodištu 2012. smanjena je za 1,2 milijarde eura,objavila je Banka Slovenije. Pad aktive posljedice je prvenstveno isplate obveznica NLB-a izdanih 2009. uz jamstvo države te sniženih ulaganja države. Banke u Sloveniji suočavaju se s rastućim troškovima otpisa i rezervacija, što utječe na njihove poslovne rezultate. Iako su na polugodištu zabilježile dobit, gubitak prije poreza u prvih sedam mjeseci iznosi četiri milijuna eura. Banke su u tom razdoblju povećale bruto prihode, prvenstveno na račun većih nekamatnih prihoda. Krajem lipnja ukupna aktiva banaka u Sloveniji iznosila je nešto manje od 48,8 milijardi eura, što je 2,1 posto manje nego godinu dana ranije. Nastavlja se trend otplate obveza prema inozemnim vjerovnicima, što je djelomično posljedica sniženja kreditnog rejtinga dugoročnog državnog duga i nekih banaka. Pri tome središnja banka navodi da ti financijski izvori nisu u cijelosti nadomješteni stabilnijim izvorima.

Aktiva slovenskih banaka u prvih šest mjeseci pala za 1,2 mlrd euraUkupna aktiva slovenskih banaka u prvom polugodištu 2012. smanjena je za 1,2 milijarde eura,objavila je Banka Slovenije.

Pad aktive posljedice je prvenstveno isplate obveznica NLB-a izdanih 2009. uz jamstvo države te sniženih ulaganja države.

Banke u Sloveniji suočavaju se s rastućim troškovima otpisa i rezervacija, što utječe na njihove poslovne rezultate. Iako su na polugodištu zabilježile dobit, gubitak prije poreza u prvih sedam mjeseci iznosi četiri milijuna eura. Banke su u tom razdoblju povećale bruto prihode, prvenstveno na račun većih nekamatnih prihoda.

Krajem lipnja ukupna aktiva banaka u Sloveniji iznosila je nešto manje od 48,8 milijardi eura, što je 2,1 posto manje nego godinu dana ranije.

Nastavlja se trend otplate obveza prema inozemnim vjerovnicima, što je djelomično posljedica sniženja kreditnog rejtinga dugoročnog državnog duga i nekih banaka. Pri tome središnja banka navodi da ti financijski izvori nisu u cijelosti nadomješteni stabilnijim izvorima.

Opseg kredita je zbog skupih stranih izvora i niže potražnje kreditno sposobnih poduzeća i kućanstava ograničen. Krediti nebankarskom sektoru u lipnju su pali za 5,8 posto. Ulozi kućanstava porasli su pak za pola posto i zaostaju za rastom u prošloj godini.

Na tržištu kapitala Banka Slovenije opaža povećanje prijava u domaće investicijske fondove. Iako su u srpnju svjetski burzovni indeksi porasli, indeks Ljubljanske burze SBI TOP u istom razdoblju pao je za 1,1 posto dok pad na godišnjoj razini iznosi 29,1 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik